Un micro-studiu de caz pe cais, că plantarea unui pom este, într-adevăr, o afacere bună. Şi economic şi estetic, şi pedagogic!
Caisul intră de rod, de regulă, în al doilea an de la plantare, iar la vârsta de 4-5 ani produce deja 10 - 15 kg de fructe.
În plină producţie, adică după vârsta de 10 ani, producţia lejeră este de 50 kg, dar care poate merge până spre 70 kg fructe/pom.
Dacă luăm în calcul preţul de achiziţie al pomului, mai adăugăm eventualele tratamente de îngrijire şi chiar dacă punem şi costul unor lucrări de tăiere făcute de profesionişti, ne dăm seama că, strict economic, plantarea unui cais este o afacere bună.
Ca să fie şi mai clar, facem un calcul: un cais ocupă la maturitate 6 mp si produce, să spunem, 50 kg de fructe. La un preţ de 4 lei/kg, rezultă un venit de 200 lei.
Dar nu e vorba numai de aceşti bani! Un cais într-o curte e mult mai mult decât valoarea de piaţă a fructelor produse într-un an. Estetic vorbind, un cais e o splendoare în curte, în cel puţin două momente: primul când lemnul aparent mort, ce tocmai a ieşit din iarnă, se umple de flori albe minunate, inainte să apară frunzele şi, al doilea, atunci când printre frunzele ovale apar fructele, ca nişte mingiuţe portocalii, lipite de o mână măiastră de crengile pomului.
În condiţiile de la oraş, unde de voie, de nevoie, mănânci ce găseşti la supermarket, faptul de a gusta o caisă din pomul crescut în mica ta curte e o sărbătoare în sine! Nu mai spunem că îngrijirea unui pom este o excelentă experienţă pedagogică, de care părinţii pot profita să întărească relaţia cu copiii lor şi să le deschidă apetitul pentru analizarea minunilor naturii.
Aşadar, îndemnul nostru, chiar şi pentru cei care au curţi mici, e să dea o roată prin prejurul casei, să vadă dacă nu au 6 metri pătraţi, cu expunere la soare, unde poate fi plantat un cais.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular