Eşti aici

Iată cum vă bucurați de rod mai repede, de la pomii nou-plantați

14 Iulie 2016
Publicat în Pomi fructiferi

Cel mai neplăcut lucru, după plantarea unui pom, e așteptarea până la intrarea pe rod. De fapt, acesta este unul dintre principalele motive pentru care unii nu se „trag” la plantat pomi.

Știm, așteptarea e dureroasă, sub toate formele ei: fie că e vorba de așteptarea lui Moș Crăciun, a iubitei sau a iubitului la întâlnire, a copiilor să vină acasă, a părinților să vină la internat sau la unitatea militară (asta e din alte vremuri!) sau de intrarea pomilor pe rod.

În unele cazuri, n-ai ce face, decât să aștepți. Poate fi și asta o lecție de viață. În altele, există scurtături.

Cum e puțin probabil să așteptați de la noi o metodă de a grăbi venirea lui Moș Crăciun vă vom spune în continuare ce puteți face pentru a vă bucura mai repede de fructe din propria grădină.

Plantați pomi care intră repede pe rod

Intrarea pe rod este determinată, în primul rând, de caracteristicile fiecărei specii.

Astfel, cel mai repede intră pe rod piersicul și nectarinul, care pot produce fructe chiar din primul an de la plantare.

Urmează apoi caisul care, la fel, poate încerca să rodească din primul an, sigur din al doilea an de la plantare.

Părul, mărul și gutuiul încep să rodească după 2-3 ani de la plantare.

Prunul rodește după 3-4 ani.

Răbdarea este pusă la încercare de cireș, care, de regulă, intră pe rod după 4-5 ani de la plantare.

Așadar, dacă nu stați prea bine cu răbdarea, plantați specii care intră mai repede pe rod. Sau și mai bine, plantați pomi variat. Bucurându-vă de piersici, nectarine, caise, pere, mere și gutui, veți îndura mai ușor așteptarea cireșelor!

Plantați pomi cu coroană preformată

Din toamna lui 2016 Zdravăn are în ofertă pomi de câmpul II și III cu coroană preformată. Ce înseamnă asta, mai exact? Înseamnă că (virrrrgulă!) câștigați minimum un an din viața dumneavoastră, așteptând pomul nou plantat să intre pe rod. Și mai mult, înseamnă că primiți un pom cu înălțimea trunchiului deja definită profesionist și cu câteva ramuri anticipate, care vor constitui matricea viitoarei coroane.

Ca să fie mai clar avantajul, vă mai spunem doar atât: știți pomii aceia înalți de 1,5 - 2 m, plantați în grădină și lăsați să crească așa, în voia lor cea bună? Ei bine, toți eșuează, pentru că vor forma o coroană haotică, pe un trunchi absurd de înalt. Vai de ei!

Revenind: căutați în magazinul Zdravăn pomii pe care îi avem cu coroană preformată. Diferența de preț nu e cine știe ce, dar dumneavoastră decideți ce preferați: un an sau câțiva lei? Vă mai spunem că stocul pomilor cu coroană preformată este destul de micuț.

Așa că ar fi bine să lăsați o comandă din vară, căci la toamnă nu se știe ce veți mai găsi.

Comentarii

In schimb cei de la zdravan au avut bunul simt sa-si ceara scuze si sa-mi ofere gratuit inlocuirea a 2 bucati trandafir ce erau alt soi decat comandat, in comanda fiind foarte multi copaci si diverse soiuri de trandafir, din care doar 2 nu corespundeau specificatiilor celor comandati. Am refuzat inlocuirea din lipsa de timp pentru plantare, dar voi comanda de la ei in continuare pentu profesionalismul de care au dat dovada cand am facut reclamatia.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular